Klimaatadaptatie

 

Klimaatadaptatie: water in de tuin & omgaan met droogte

Water is onmisbaar voor al het leven. Soms hebben we er teveel van en soms te weinig. Hoe gaan we in een veranderend klimaat om met uitersten in het aanbod van water?

Er is veel met water te doen. Nu wordt bij de meeste huizen het regenwater nog zo snel mogelijk afgevoerd naar het riool. Er is dan vaak wel sprake van twee gescheiden systemen waarbij huishoudelijk- en regenwater elk een eigen leidingsysteem hebben. Maar toch kan het beter. Regenwater is schoon, bevat geen opgeloste stoffen en heeft een lage pH. Ideaal voor de planten in uw tuin. Het is dus zonde om dit af te voeren via de riolering; afvoeren via het rioleringsstelsel is pas gewenst wanneer er echt sprake is van een overschot.

 

Het is prima om overtollig regenwater op te vangen in een regenton, en wanneer deze vol is dit te laten overlopen voor bodeminfiltratie. Ik kan u helpen met een advies om verstandiger met water om te gaan bij droge zomers en natte winters. Een regenton kan al snel, maar eventueel ook aanvullende maatregelen als regenonderbreker, een vijver, moeras, wadi, heliofytenfilter of juist een vorm van drainage.

 

In een klimaatbestendige tuin mag een vijver eigenlijk niet ontbreken, het geeft een extra dimensie aan een tuin. Het oppervlakte van spiegelend water geeft rust, ontspanning en inspiratie. Het is ook een enorme toevoeging voor de biodiversiteit in de tuin. Vanuit mijn visie; een vijver(tje) is gewoon nodig. Een natuurtuin kan niet zonder een natuurvijvertje. Techniek en (goud)vissen horen er niet in thuis.

 

 

Hemelwaterafvoer afkoppelen:

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden om regenwater beter te benutten? Vanwege mijn opleiding en werkervaring in bouw en installatietechniek help ik u graag met advies. Vraag naar de mogelijkheden:

 

Regenwater niet drinken:

Een kleine waarschuwing voor het veilig omgaan met water. Water is fantastisch en meestal goed voor ons. In enkele gevallen kan er toch een potentieel gevaar ontstaan:

Opgevangen water vanuit de regenton is niet zomaar drinkbaar. In dakgoten bij een schuindak en tijdelijke berging op een platdak ontstaat altijd vervuiling van het water door bladresten en ontlasting van oa vogels. Hierdoor kan in regenwater de salmonella-bacterie voorkomen. Daarom dient regenwater altijd te worden gekookt voor consumptie.

 

De legionella-bacterie kan ook in regenwater voorkomen, maar indien het water niet wordt verneveld is dit normaliter bij gezonde mensen geen probleem.

 

Mocht u van plan zijn om regenwater voor consumptie te willen gebruiken, verdiep u dan goed in de materie.