Waarom een ecologische tuin

# In Nederland hebben we in totaal circa 550 km2 aan tuinen. Ter vergelijking: het natuurgebied Nationaal park De Veluwe is ongeveer 55 km2. En met de biodiversiteit in onze natuurgebieden is het niet altijd goed gesteld. Een ecologische tuin heeft dus veel impact. Dit wordt vaak onderschat.

 

# Ondersteuning van de biodiversiteit; insecten, egels en vogels kunnen vooral in de drogere zomers steeds moeilijker voldoende voedsel vinden. Ook de vele versteende tuinen bieden geen kansen voor planten en dieren.


# Een natuurlijke tuin heeft veel minder onderhoud nodig dan vaak gedacht wordt. Juist een strakke (botanische) tuin vereist wel veel onderhoud.

 

# Zowel voor mens áls dier heel aantrekkelijk om in te verblijven. Het is bewezen dat een groene omgeving goed voor ons is.

 

# Door het toepassen van de principes van permacultuur kunt u genieten van biologische voeding uit eigen tuin zonder dat het veel tijd kost.

 

# Verstandig omgaan met water in de tuin; het water de gelegenheid geven om op een natuurlijke manier in te zeigen en te kunnen bufferen. Hierdoor minder last van hittestress in de zomer.


# Meststoffen zijn niet nodig door toepassing van de natuurlijke kringloop.


# Vrij van onkruidbestrijdingsmiddelen.

 

# Biologisch fruit uit eigen tuin.


# Doordat een ecologische balans wordt nagestreefd weinig last van plagen.

 

# Geen techniek nodig voor schoon en helder vijverwater.


# Uw tuin de functie van 'stapsteen' geven, van waaruit soorten zich kunnen vestigen en weer verder verspreiden. Hiermee wordt bijgedragen aan de metapopulaties van soorten.

 

 

Natuurvijvertje = Biodiversiteit Hotspot:

Rondom water is de biodiversiteit vaak groter dan verder van water verwijderd. Alle dieren zijn in hun voortbestaan afhankelijk van water. Veel soorten kunnen zich niet voortplanten zonder water, denk hierbij aan de vele soorten libellen, juffers en amfibieën.

Door het aanleggen van kleine natuurvijvers wil ik bijdragen aan een betere bioversiteit. Wanneer de tuin geschikt is voor inheemse wilde planten en insecten worden hierdoor ook andere dieren aangetrokken, zoals vlinders, vogels, vleermuizen en egels.

Uw tuin met een kleine vijver kan zo een grote bijdrage leveren aan de lokale biodiversiteit. Wanneer er meer mensen uit uw buurt meedoen versterkt dit elkaar; al deze vijvertjes fungeren als oase voor insecten en andere dieren. Dit is goed nieuws voor de natuur, maar ook voor u. In een natuurtuin is van alles te beleven, al het groen geeft rust en het geeft ruimte voor nieuwe inzichten.

Mensen zien soms op tegen een rijk beplante natuurtuin met een vijvertje en denken dat het veel werk is om te onderhouden. Dit is onterecht; juist een natuurtuin kan ook worden ingericht als onderhoudsvriendelijke tuin. Een volledig betegelde tuin is niet persé onderhoudsvriendelijk, denk maar aan het voegen krabben en het verwijderen van de mosaanslag. Dit zijn ook niet de leukste klusjes.

Het onderhoud in een natuurlijke tuin hoeft niet veel tijd te kosten (minder doen is vaak beter voor insecten), maar is ook de voldoening groter. Een kleine natuurvijver behoeft alleen in het voorjaar een kleine inspectie, hoe leuk is het dan dat blijkt dat er inmiddels amfibieën in de vijver zitten! Verder zullen in de zomer egels bij de vijver komen om te drinken en ook libellen en diverse soorten juffers zullen al snel verschijnen.